20221130

DECEMBER

 

Fransen hebben over het algemeen net zo veel moeite als Nederlanders om afscheid te nemen van de kerstversiering. Het hele jaar door kun je hier de kerstmannen vrolijk tegen de gevels op zien klauteren, om in december vervangen te worden door nieuwe exemplaren, want een doorsnee Kerstman is er natuurlijk niet op gebouwd om een jaar lang in weer en wind dienst te doen.
Ook gemeenten hebben er moeite mee om de kerstversiering telkens te verwijderen.
Sommige laten de verlichting dan ook het hele jaar hangen. Een dorpje bij ons in de buurt heeft op het gemeentehuis met lampjes de tekst “Bon Fête” aangebracht. Dat blijft altijd hangen. Want even de stekker in het stopcontact en het feest kan beginnen. Wat voor feest het op dat moment ook mag zijn. Simpeler kan het niet!


Het kerstfeest zelf wordt hoofdzakelijk in de familiesfeer doorgebracht. In Frankrijk is het de gewoonte om vrienden en kennissen in een restaurant, café of tijdens dorpsfeesten te ontmoeten. Het zal maar zelden gebeuren dat je voor een etentje bij hen thuis wordt uitgenodigd.

Een uitzondering daarop zijn kennissen van ons, Helma en Arnoud. Zij hebben in de loop van de tijd een goede band op gebouwd met hun buren Jeanine en Jules. Ze drinken regelmatig een borrel met elkaar en dat is altijd heel gezellig.

Jeanine is een lieve gezellige vrouw, maar met Jules ligt het toch wel wat gecompliceerder. Persoonlijk vind ik het chauvinisme van de Fransen in het algemeen wel meevallen, maar bij Jules lijkt het er op of hij het spreekwoordelijke Franse chauvinisme uitgevonden heeft. Jules is een uitstekende kok; hij weet alles van vlees, wild en gevogelte en ook precies wanneer en waarbij welke wijn gedronken moet worden.

Voor zijn vrouw heeft dat het voordeel dat ze niet meer hoeft te koken, omdat ze er volgens hem toch niets van terechtbrengt.

Aangezien hij, wat betreft culinair niveau, op eenzame hoogte verkeert, meent hij ook het recht te hebben alles wat hem door anderen wordt aangeboden tot op het bot af te kraken.

Het tijdens een gezellige borrel aangeboden wijntje vindt hij niet te zuipen en ook de daarbij aangeboden hapjes kunnen zijn goedkeuring zelden of nooit wegdragen.

Persoonlijk zou ik niet zo goed met zoveel negativiteit om kunnen gaan, maar volgens Helma houden zij en Arnoud van eerlijke mensen. Fijn, als je zo positief in het leven kunt staan, hoewel het er ook mee te maken zou kunnen hebben, dat het in het Frans nèt even charmanter klinkt.

Een tijdje terug hebben ze tijdens een van de feestdagen Jeanine en Jules uitgenodigd voor een etentje. Om aan de hoge verwachtingen te voldoen stelden ze een uitgebreid diner samen met daarbij uitgelezen wijnen.

Het nagerecht was nog even een probleem, maar gelukkig bood de plaatselijke bakker een oplossing. Geruime tijd vóór een feestdag kun je daar namelijk feestelijke taarten bestellen in verschillende smaken. Ze kozen voor een aardbeientaart.

Jules die maar moeilijk kon verkroppen dat hij in dit geval geen enkele invloed uit kon oefenen op de samenstelling van het diner, is een paar dagen van tevoren maar eens naar de bakker gegaan, om te informeren wat voor taart zijn buren besteld hadden. Toen dat een aardbeientaart bleek te zijn, heeft hij de bestelling ter plekke veranderd in chocoladetaart.

Op deze manier heeft Jules toch nog zijn onmisbare bijdrage aan het diner kunnen leveren en is het voor hem, althans wat het toetje betreft een geslaagd etentje geworden.....



Omdat onze straat en mijn huis er wat kerstversiering betreft meestal
maar wat armoedig vanaf komen, heb ik zelf maar wat versiering aangebracht.
Voordat jullie allemaal komen kijken, moet ik er wel bij vertellen,
dat het hier om een digitale versiering gaat.

Geen opmerkingen: