20110726

HEBBEN VROUWEN MINDER HERSENS ?


In de 19de eeuw heeft een Franse geleerde, Paul Broca, onderzoek gedaan naar de gemiddelde hoeveelheid hersens van mannen en vrouwen. Het resultaat van dat onderzoek,was,dat vrouwen gemiddeld aanzienlijk minder hersens hebben dan mannen.
Het bleek maar liefst om een verschil te gaan van zo'n 1-1 ½ ons.
Een belangwekkende ontdekking, die een leerling van Paul Broca, de socioloog en psycholoog Gustave Le Bon er toe bracht het onderzoek nog wat uit te bouwen.
Hij publiceerde zijn bevindingen in een toonaangevend antropologisch tijdschrift.
Vrouwen, zo schreef hij, vertegenwoordigen vanwege hun geringe hersengrootte wezens, met de laagste vorm van menselijke evolutie, waardoor ze dichter bij kinderen en wilden staan, dan een volwassen beschaafde man.
Het zal duidelijk zijn, dat deze publicatie een heftige discussie teweeg heeft gebracht.
Om hieraan voor eens en voor altijd een einde te maken, besloten twee vooraanstaande geleerden Anatole France en de Duitse chemicus Justus von Liebig hun eigen hersengewicht te vergelijken met dat van vrouwen.
Nadat ze tot de conclusie moesten komen, dat het gewicht van hun hersenmassa aanzienlijk lager was dan dat van de gemiddelde vrouw, is er gek genoeg nog maar weinig over dit belangwekkende onderwerp gepubliceerd...

1 opmerking:

mailleroncourt zei

Haha de arrogantie van geleerden! Geweldig.

Maar Erasmus in diens Lof der Zotheid had ook al zo'n uitspraak: "van het pondje verstand dat de mens is toebedeeld, kreeg de vrouw een onsje minder"

Vond ik toentertijd wel amusant, misschien blijkt het nog waar te zijn ook.