20110710

QUATORZE JUILLET

Maar weinig mensen zullen beseffen, dat als ze tijdens de vakantie in Frankrijk zo'n heerlijk knapperig stokbroodje halen, de oorsprong daarvan bij de Franse Revolutie ligt.
Toen rond 1789 Frankrijk door een aantal misoogsten werd getroffen en veel mensen daardoor niet meer in staat waren om hun dagelijks brood te verdienen, besloten de Parijzenaars hun ongenoegen te uiten door op 14 juli 1789 de Bastille te bestormen. In oktober van dat zelfde jaar trok een grote massa Parijzenaars naar Versaille om “ de bakker, de bakkersvrouw en hun zoontje” op te halen. Ze bedoelden daarmee de koning, Louis Seize, zijn vrouw, Marie Antoinette en hun zoon. Men verwachtte, dat als de koning eenmaal in Parijs zou zijn, hij wel weer voor brood op de plank zou zorgen.
Toen dit niet bleek te lukken, werd de roep om de koning af te zetten steeds groter. Met als resultaat dat hij gevangen werd gezet en in 1793 werd onthoofd.
Een van de eerste maatregelen van de nieuwe machthebbers, was het op de markt brengen van een  brood, dat voor iedereen beschikbaar moest zijn.
Dit nieuwe brood, een baguette, een stok-brood van 40 centimeters en 300 gram is daarmee a.h.w. “Le pain de la Revolution”. De prijs van het brood, werd tot ver in de jaren tachtig door de regering bepaald.
Dit, om er voor te zorgen, dat iedereen tegen een redelijke prijs zijn dagelijks brood zou kunnen kopen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leuk verhaal en mooie foto,Margje

Daniel Casares Román zei

I looooooove this picture! Congratulations!