20190430

ETEN EN DRINKEN UIT DE NATUUR


De natuur komt weer tot leven en we kunnen volop genieten van het frisse groen. De Fransen hier in de omgeving zijn gewend om veel uit de vrije natuur te eten. Bessen, bramen, noten en natuurlijk paddenstoelen. Maar zo ver is het nog niet. Minder bekend is waarschijnlijk, dat er ook in dit jaargetijde al het een en ander te halen is. Een goed voorbeeld daarvan is de Japanse duizendknoop. Je kunt het hier langs de Coney in grote hoeveelheden vinden. De plant is ooit vanwege zijn mooie bladeren geïmporteerd, maar blijkt nu een ware plaag te worden. De wortels zijn zo sterk, dat ze zelfs door beton heen weten te breken. Maar het blijft een decoratieve plant, en bovendien kan je de jonge scheuten eten. Het smaakt als rabarber, maar is een stuk gezonder.
Een ander product uit de natuur is berkensap. Eigenlijk is het nu al te laat, maar als in maart de sapstroom op gang komt, kun je het sap winnen door een klein gaatje in de boom te maken of een tak in te kepen en daar het sap uit te laten stromen. Dit moet natuurlijk wel met het nodige beleid gebeuren, want het is niet de bedoeling, dat de boom dood bloedt. Vroeger werd berkensap als haarwater verkocht om roos en haaruitval tegen te gaan, maar het blijkt ook op medisch gebied een heilzame werking te hebben. Het sap zou giftige stoffen elimineren die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet en pesticiden.

Japanse duizendknoop langs de Coney


Geen opmerkingen: