De natuur komt weer
tot leven en we kunnen volop genieten van het frisse groen. De Fransen hier in
de omgeving zijn gewend om veel uit de vrije natuur te eten. Bessen, bramen,
noten en natuurlijk paddenstoelen. Maar zo ver is het nog niet. Minder bekend is
waarschijnlijk, dat er ook in dit jaargetijde al het een en ander te halen is.
Een goed voorbeeld daarvan is de Japanse duizendknoop. Je kunt het hier langs
de Coney in grote hoeveelheden vinden. De plant is ooit vanwege zijn mooie
bladeren geïmporteerd, maar blijkt nu een ware plaag te worden. De wortels zijn
zo sterk, dat ze zelfs door beton heen weten te breken. Maar het blijft een
decoratieve plant, en bovendien kan je de jonge scheuten eten. Het smaakt als
rabarber, maar is een stuk gezonder.
Een ander product
uit de natuur is berkensap. Eigenlijk is het nu al te laat, maar als in maart
de sapstroom op gang komt, kun je het sap winnen door een klein gaatje in de
boom te maken of een tak in te kepen en daar het sap uit te laten stromen. Dit
moet natuurlijk wel met het nodige beleid gebeuren, want het is niet de
bedoeling, dat de boom dood bloedt. Vroeger werd berkensap als haarwater
verkocht om roos en haaruitval tegen te gaan, maar het blijkt ook op medisch
gebied een heilzame werking te hebben. Het sap zou giftige stoffen elimineren
die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet en pesticiden.
Japanse duizendknoop langs de Coney
Geen opmerkingen:
Een reactie posten