20180629

DONJON


Het trotse kasteel waar Fontenoy ooit naar vernoemd is, bestaat  niet meer. Helaas is er slechts een ruïne van over gebleven. In 980 werd een begin gemaakt met de bouw van een verdedigingstoren (Donjon), om de grens tussen Lotharingen en Bourgondië te bewaken. In de jaren daarna, werd rond de Donjon het kasteel op getrokken.
Het kasteel en de stad Fontenoy beleefden gouden jaren, waaraan tijdens de dertigjarige oorlog (1618-1648) een einde kwam. Fontenoy werd belegerd en in 1635 wordt de stad door Zweedse troepen in brand gestoken, waarbij een groot gedeelte van de bevolking om komt. De oorlog eist een hoge tol, maar ook de ziektes die daarop volgen eisen veel slachtoffers.
Les Amis du Vieux Fontenoy heeft zich tot doel gesteld, de geschiedenis van Fontenoy levend te houden en waar mogelijk gedeelten van het kasteel en andere historische gebouwen in de gemeente  te restaureren.
Zoals gewoonlijk is ook hier geldgebrek het grote probleem. Dankzij sponsoren is nu een voorzichtig begin gemaakt met de restauratie van de Donjon. De vereniging vrienden van Oud Fontenoy viert op 7 juli a.s. haar 40 jarig jubileum. Het is de bedoeling, dat op die dag oude tijden weer herleven door het organiseren van een Middeleeuws feest

Geen opmerkingen: