20110415

PARIJS BEWAART HET KILOGRAM



Sinds 1889 wordt in een kluis van het “ Bureau International des Poids et Mesures” in Parijs het  prototype van het kilogram bewaard. Regelmatig reizen vertegenwoordigers van verschillende landen met hun kopie van het kilogram naar Parijs om te controleren of het gewicht nog wel overeenstemt.
In 2007 kwam men tot de ontdekking dat de standaard kilogram lichter was geworden ten opzichte van de gemiddelde kopie. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn, dat de kopieën zwaarder zijn geworden. De afwijking bedroeg zo'n 50 microgram. (ongeveer het gewicht van een vingerafdruk)
Een te verwaarlozen verschil zou je denken, maar aan de andere kant, als alle mensen op aarde 50 microgram per kilo aan zouden komen, dan zou de totale wereldbevolking zo'n 23.000 kilo zwaarder zijn.
Aangezien het kilogram de laatste eenheid is, die gerelateerd is aan een door mensen gemaakt voorwerp in plaats van aan een natuurkundige eigenschap, zijn wetenschappers naarstig op zoek naar een nieuwe ( niet fysieke) definitie. Een mogelijkheid zou zijn om de atomen te tellen, maar aangezien we daarbij aan een getal van 5 met 25 nullen moeten denken, zal dat tellen nogal wat tijd in beslag nemen. In oktober komen wetenschappers bij elkaar om een oplossing te bedenken.
Je zou kunnen veronderstellen, dat de kilo wellicht de kilo niet meer is, maar aangezien we met z'n allen hebben afgesproken dat de enige standaard, de in Parijs bewaarde kilo is, zullen we het daar voorlopig mee moeten doen.

Geen opmerkingen: