20101230

CHATEAU DES THONS


Toen de New Yorkse multimiljonair Ashbel H.Barney in 1926 een bezoek bracht aan Les Petit Thon, een plaatsje niet zo  ver van mijn woonplaats, viel hij meteen voor het prachtige heuvelachtige landschap met zijn mooie vergezichten. Toen hij een bezoek aan het “Chateau des Thons” bracht met zijn vele elementen uit de periode Louis XIII en Louis XIV werd hij ronduit verliefd op dit prachtige kasteel. Na een hoop geharrewar met de plaatselijke autoriteiten en tot groot vermaak van de bevolking wist hij de rechtervleugel van het kasteel te kopen, die hij vervolgens steen voor steen met behulp van 145 Franse vaklui liet afbreken. Twee jaar later werd het kasteel in onderdelen per stoomschip naar Amerika gevaren, waar het op Long Island, nabij New York weer nauwgezet werd opgebouwd.

Volgens vele Amerikaanse publicaties betreffende het kasteel zou Voltaire er indertijd met zijn geliefde hebben gewoond, anderen schrijven deze veronderstelling  toe aan de behoefte van Amerikanen om zaken mooier voor te stellen dan ze zijn.
Een feit is dat het nu in al zijn pracht op Long Island staat en momenteel voor zo'n slordige 10 miljoen euro te koop is.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat erg eigenlijk, dat de Fransen daar toestemming voor hebben gegeven. Maar wel leuk om te lezen.

Karel van Voorst