20100623

SINT JANSVUUR



Dit jaargetijde organiseert elk zichzelf respecterend Frans dorp een feu de la Saint-Jean.
De naam is ontleend aan Sint Jan (Johannes de Doper), wiens geboortedag we op 24 juni vieren

Eigenlijk stamt het feest al uit voorchristelijke tijden en heeft te maken met de langste dag (de zonnewende). Aan het vuur, dat op opvallende plekken werd aangestoken werden bijzondere krachten toegekend. Zo zou je als je over het vuur sprong minder gevoelig zijn voor ziekten. Een stukje houtskool uit het vuur onder je dak bewaard zou het huis tegen blikseminslag beschermen. En verliefde paartjes die hand in hand over het vuur sprongen zouden een gelukkig huwelijk tegemoet gaan.
Zo zie je maar weer, die oude gebruiken zijn zo gek nog niet. Als we ze nu nog wat meer toe zouden passen zouden we misschien wel een stuk beter af zijn.
Ik zie het al voor me, Mark Rutte , Job Cohen en Maxime Verhagen hand in hand springend over het Sint Jansvuur een gelukkige kabinetsperiode tegemoet! (een andere combinatie kan natuurlijk ook)

Tegenwoordig is het meer een wedstrijd, wie de mooiste en grootste bouwwerken creëert om die vervolgens rond middernacht tijdens een groots dorpsfeest in brand te steken.






1 opmerking:

Anoniem zei

Wat leuk Frans, die informatie. Ik woon al een tijdje in Frankrijk, maar heb eigenlijk nooit geweten waar dat gebruik vandaan kwam.

Karel Wensveen Selles